Terugblik op de Week van de Vaktherapie

21 november 2019

Vorige week heeft voor de derde keer de Week van de Vaktherapie plaatsgevonden, Heel wat vaktherapeuten hebben in deze week een activiteit georganiseerd of deze week aangegrepen om bijvoorbeeld kennis te maken met de praktijkondersteuner ggz bij de huisartsenpraktijk in de buurt of om dagelijks een clientverhaal te posten op social media. Veel vrijgevestigde vaktherapeuten deden mee, maar ook veel vaktherapeuten bij instellingen. Wat werd er zoal georganiseerd?

  • Een muziektherapeut en PMT-er hebben alle clienten uitgenodigd om in de Week van de Vaktherapie iemand mee te nemen naar vaktherapie: een familielid, vriend, begeleider, voogd of iemand anders. Zo kon diegene zelf ervaren wat de client doet tijdens de therapie. 
  • Een PMT-er heeft samen met de communicatieadviseur van de instelling waar ze werkt berichten gemaakt voor Instagram. Deze berichten zijn in de Week van de Vaktherapie geplaatst en gaan over de dagelijkse werkzaamheden: van uitleg van PMT-activiteiten tot overleggen met collega's. Op deze manier wordt PMT meer zichtbaar in de organisatie en heeft ze laten zien wat PMT kan betekenen.
  • Een dramatherapeut heeft een informatieochtend georganiseerd over traumaseksualiteit voor onder andere slachtoffers en hulpverleners. Tijdens deze ochtend werd meer verteld over onder andere signalen van seksueel misbruik, de gevolgen hiervan en het herstel vanuit de theorie van traumaseksuologie. 
  • Danstherapeuten hielden tijdens lunchtijd een referaat voor collega’s en geïnteresseerden met een ervaringsgerichte uitleg over het vak.
  • Een muziektherapeut die net in dienst was bij een jeugdzorginstelling heeft alle jongeren en medewerkers een nummer in laten sturen waarvan hij vindt dat iedereen dit nummer op z'n minst één keer in zijn leven gehoord moet hebben. De muziektherapeut heeft zo de doelgroep en zijn collega's leren kennen. Daarnaast was het regelmatig onderwerp van gesprek, want wie kan raden welk nummer door wie is ingezonden? Tijdens de Week van de Vaktherapie was de eerste hitlijst van deze instelling een feit.
  • Een beeldend therapeut heeft een informatieavond georganiseerd over hoogbegaafdheid en beeldende therapie. Een doelgroep die vaak verbaal sterk is en veel gedachten en gevoelens heeft. Vragen die voorbij kwamen waren wat een beeldende opdracht met je kan doen en hoe dit werkt bij hoogbegaafde kinderen. De avond beston niet alleen uit luisteren, maar ook uit ervaren.
  • Speciaal voor verwijzers hebben speltherapeuten de workshop ‘Wat is speltherapie’ georganiseerd omdat ze merkten dat onder IB’ers, SMW’ers en wijkteam er nog vaak vragen zijn over wat speltherapie nu eigenlijk is. De workshop zijn ze geeindigd met een kijkje in de spelkamer.

Daarnaast hebben heel wat vaktherapeuten publiciteit gegenereerd met artikelen in lokale media. Ook hiermee krijgt vaktherapie meer bekendheid bij het grote publiek. Een greep uit deze artikelen kun je vinden op de website www.weekvandevaktherapie.nl

Heb je materiaal om te delen, bijvoorbeeld een filmpje, clientverhaal, draaiboek of persbericht? Wij ontvangen het graag en zullen het plaatsen op www.weekvandevaktherapie.nl zodat collega-vaktherapeuten er volgend jaar gebruik van kunnen maken. Mail het aan info@vaktherapie.nl

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht