Brandbrief aan Tweede Kamer: uitstel van verbeterplannen jeugdzorg is funest
13 april 2023Donderdag 20 april 2023 vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over het jeugdbeleid. Om hierop vooraf invloed uit te oefenen, hebben we samen met andere vertegenwoordigers van cliënten, professionals en aanbieders in de jeugdhulp en jeugdbescherming een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. De volledige brief kun je hier vinden.
Alle partijen geven in de brief aan last te hebben van het slecht functionerende stelsel:
- te lange wachtlijsten
- een gebrek aan passend zorgaanbod voor met name jongeren en gezinnen met complexe problemen en kinderen met beperkingen en chronische aandoeningen
- een te hoge werkdruk
- veel administratie voor jeugdprofessionals
- financiële problemen en versnippering van inkoop voor aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming.
Dit zijn geen nieuwe problemen, er wordt al jaren over gesproken. Helaas laat een effectieve aanpak van deze problemen nog steeds op zich wachten. Verder uitstel van de verbeterplannen is wat ons betreft funest en afspraken zijn pas zinvol als ze ook afdwingbaar zijn. De huidige voorstellen schieten daarin tekort. Ook zijn er zorgen over de nadruk die het Rijk legt op het realiseren van besparingen in plaats van het belang van de jeugdigen en gezinnen om wie het gaat op de eerste plaats te stellen. In de brief roepen we de Tweede Kamer dan ook op om de betrokken bewindspersonen aan te sporen om de huidige impasse nu te doorbreken.
De problemen in de jeugdzorg zijn groot en er wordt al jaren gepraat over oplossingen. Toch liggen de onderhandelingen over de Hervormingsagenda Jeugd stil, door een conflict tussen Rijk en gemeenten over de financiering van de plannen. Er wordt al lang gesproken over noodzakelijke verbeteringen in het jeugdzorgstelsel. In 2019 schreef het kabinet dat de in 2015 ingevoerde Jeugdwet onvoldoende verbetering heeft gebracht en dat er bijgestuurd moet worden. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd trekt sinds 2019 indringend aan de bel: teveel kinderen ontvangen niet tijdig passende hulp. Wat ons betreft is het voortdurend uitstellen van de Hervormingsagenda Jeugd funest.
De financiële impasse tussen Rijk en gemeenten maskeert nu dat er ook inhoudelijk nog een aantal noten is te kraken. Rijk en gemeenten lijken de Hervormingsagenda Jeugd vooral te zien als een set beleidsintenties, maar er is behoefte aan concrete en afdwingbare afspraken.
Agenda
-
23 nov.
NVDAT scholing: The Inquiring Body
-
-
07 dec.
Dans in de Gezondheidszorg
-
-
21 jan.
2 daagse training: Polyvagaaltheorie en een Vaktherapeutische toepassing
-
-
10 feb.
2-daagse Scholing 'WAT BEZIELT JOU ?' - over de persoon van de therapeut en de therapeutische relatie -
-
-
11 mrt.
2 daagse training: Polyvagaaltheorie en een Vaktherapeutische toepassing
-