Kijkje in de keuken van... Martin Hoogvliet, Senior Beleidsadviseur ggz

17 februari 2025

Vaktherapie Nederland: wat is dat nu eigenlijk? Wie werken er? En wat doen ze voor jou als lid? Elke maand geven we een kijkje in de keuken van Vaktherapie Nederland. Deze maand nemen we een kijkje in de keuken van Martin Hoogvliet, sinds april 2023 Senior Beleidsadviseur ggz.

 

Kende je vaktherapie of heb je hier ervaring mee zelf of iemand in jouw omgeving?
Vóór ik in april 2023 startte als beleidsadviseur bij Vaktherapie Nederland was ik in totaal 34 jaar als fysio-en psychomotorisch therapeut werkzaam in de zorg, voornamelijk in algemeen ziekenhuis en in een GGZ-instelling. Tevens was ik in mijn loopbaan stagebegeleider van 4e jaars studenten PMT, bestuurslid van de NVPMT, dagelijks bestuurslid van de FVB (nu Vaktherapie Nederland) en projectleider Ontschotting/ Transitiepsychiatrie binnen GGNet. Ik ben dus ‘groot geworden’ in de praktijk, en heb daar altijd met veel enthousiasme en samenwerking in gewerkt. Na al die jaren heb ik ervoor gekozen om met de opgedane beroepsinhoudelijke en bestuurlijke ervaring de grotere belangen van ons vakgebied te dienen vanuit Vaktherapie Nederland. Ik sta dicht bij de praktijk en dat helpt mij enorm in alle gesprekken en bij het maken en implementeren van beleid. Ik weet waarvoor ik het doe: voor de cliënten en voor mijn vakgenoten met dit prachtige maar vaak veeleisende werk met de toenemende complexiteit van mentale problemen bij mensen. Het therapeutisch hart is dus nog steeds mijn drijvende kracht.

Waar ben jij vandaag jouw werkdag mee begonnen/ga je de dag mee beginnen?
Vandaag begin ik met het schrijven van een brief aan de raden van bestuur en directies van vijf grote GGZ-instellingen. Samen met mijn collega (directeur) Ingrid Wiechers willen we heel graag met hen in gesprek over de actuele problemen, vraagstukken en veranderingen in de ggz en hoe vaktherapeuten en Vaktherapie Nederland onderdeel van de oplossingen wil en kan zijn. 

Wat heb je deze week op de planning staan?
Vanavond heb ik een overleg met de Toelatingscommissie van het Kwaliteitsregister Vaktherapie. Zij ontwikkelen een instrument met toelatingscriteria voor mensen die geen erkende opleiding in de vaktherapie hebben gevolgd, maar wel een verzoek doen voor inschrijving in het Kwaliteitsregister Vaktherapie. 
Morgen ga ik op werkbezoek bij een kleinere ggz-instelling waar psychiaters en psychologen graag veel meer vaktherapie zouden willen inzetten. Helaas heeft een aantal verzekeraars een behoorlijke begrenzing gezet op de inzet van vaktherapie in de multidisciplinaire behandelingen bij diverse ggz-instellingen. We gaan bespreken met welke strategie we hierin gezamenlijk invloed kunnen uitoefenen. Een groot deel van mijn werk als beleidsadviseur bestaat uit strategisch opereren in een krachtenveld van partijen en belangen. 

Later in de week breng ik een bezoek aan het GEM-project (Ecosysteem Mentale Gezondheid) in Ermelo/Harderwijk, om te bespreken hoe ook hier (net als in andere GEM projecten) vaktherapeuten een bijdrage kunnen leveren aan “de nieuwe ggz”: het bouwen van een ecosysteem van hulpverleners en partijen in een gemeente, zodat mentale hulp snel en laagdrempelig toegankelijk is voor mensen. Daarnaast zal ik deze week een tweede overleg voorbereiden van het recentelijk gevormde netwerk van vaktherapeuten werkzaam in de UMC’s in Nederland, overleg ik met de FBZ (de vakbond voor zorgprofessionals waar Vaktherapie Nederland bij is aangesloten), overleg ik met de Nederlandse ggz en Vektis over hoe we kunnen komen tot dataverzameling over de inzet van vaktherapie in de ggz, spreek ik met collega’s over uitvoerende zaken bij het Kwaliteitsregister, bereid ik diverse bureau-overleggen voor en zorg ik dat mails of telefoontjes vanuit stakeholders en/of verenigingen beantwoord worden.

Stel, je staat in de lift en er stapt een onbekende in waar je een praatje mee maakt. Je hebt nog 1 verdieping te gaan en diegene wil graag weten wat jouw werk inhoudt. Wat zeg je dan?
“Stel jij hebt liftangst en ik ben je psychomotorisch therapeut. Dat je bang wordt komt vooral door angstgedachten in je hoofd. Maar voel je dat je op je voeten staat? Voel je dat je hier bent? Voel je dat je ademt? Mooi! Oh, we zijn er al. Zonder na te denken. Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe ervaring opgedaan! Daarom werk ik aan een sterke positie van de vaktherapeutische beroepen. Omdat het werkt! 😊”.

Wat zijn in jouw werk de belangrijkste dingen die je doet voor de leden?
Ik werk met projecten, beleidsnotities, netwerken, verbinden, werkbezoeken aan vaktherapeuten in de ggz, gesprekken met partijen/ overheidsinstanties aan een zo sterk mogelijke positie van de vaktherapeuten in de ggz. 

Je werkt nu bijna 2 jaar bij Vaktherapie Nederland. Welke ontwikkelingen zie je nu je hier al langer zit?
Sinds we vanaf voorjaar 2023 ons bureau enorm hebben uitgebreid en geprofessionaliseerd, merk ik dat we als Vaktherapie Nederland meer en positief in beeld zijn bij belangrijke veldpartijen zoals de Nederlandse ggz, de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) en andere beroepsorganisaties. Men ziet ons op allerlei dossiers stappen maken in kwaliteit. De nieuwe naam “Vaktherapie Nederland” is daarbij voor onze connecties veel begrijpelijker dan FVB en we kunnen tegelijkertijd nog steeds goed duidelijk maken dat vaktherapie een verzamelnaam is van 7 vaktherapeutische beroepen. Het is dus “1x 7” (=Vaktherapie) maar ook nog steeds “7x1” (=de vaktherapeutische beroepen).

Wat maakt jouw werk zo leuk? Waar ben je trots op?
Het is eervol en gaaf om op te kunnen komen voor de overkoepelende belangen van de zeven vaktherapeutische beroepen als geheel.  Met landelijke partijen spreken die aan (financiële en bestuurlijke) knoppen draaien die wij niet zelf bedienen en waar onze belangen in het geding zijn, vraagt om goed relatiebeheer. Met hart voor het vak ook strategisch handelen, dat vind ik het leuke aan mijn werk. 


Waar ik trots op ben? Op het nieuwe beroepscompetentieprofiel (BCP) Vaktherapeutische beroepen dat we op 29 januari officieel gepresenteerd hebben. En op de vaktherapeuten in het veld die zich elke dag met de beste kennis, uitstekende competenties en veel compassie en in vaak hoge werkdruk inzetten voor de cliënten. Want zo is het en dat vertel ik mijn externe gesprekspartners ook. 

Hoe breng jij ‘doen, ervaren, effect’ in je dagelijkse werkzaamheden?
Ik geef in mijn contacten met externe partijen vaak voorbeelden uit de praktijk. In die gesprekken breng ik ook signalen uit het werkveld in. 

Hoe kijk je naar de toekomst van vaktherapie? Hoe verhouden jouw werkzaamheden zich hiertoe?
We zullen moeten doorgaan met het profileren en positioneren van ons bijzondere vakgebied. Tegelijkertijd moeten we ook vooral een gewoon vakgebied worden, in alle domeinen helemaal ingebed omdat we erkend en van waarde zijn in het zorgaanbod. Dat vraagt in een complexe wereld met veel dynamiek en transities in zorg om strategie, samenwerking en wendbaarheid. Mijn werkzaamheden en die van mijn collega-beleidsadviseurs zijn hier op gericht.

Wat wens je leden toe? Wat hoop je voor de komende jaren?
Ik wens leden veel werkplezier toe én voldoende aandacht voor zelfzorg om in balans te blijven bij alle complexe vragen en uitdagingen in het werkveld. Ook wens ik dat leden met gepaste trots hun vak profileren en positioneren op hun werkplek. 
We zijn in 2024 enorm gegroeid in het aantal leden en aantal geregistreerden in het Kwaliteitsregister Vaktherapie. Voor de komende jaren hoop ik dat die groei zich doorzet. En ik hoop op groei in evidentie van het vakgebied. Dit alles geeft ons namelijk een sterkere positie aan de diverse onderhandelingstafels in de zorg!