Wijzigingen registratie-eisen Kwaliteitsregister Vaktherapie per 1 januari 2025

18 februari 2025

Per 1 januari 2025 worden de volgende wijzigingen doorgevoerd in de registratie-eisen van het Kwaliteitsregister Vaktherapie:

Bij- en nascholing

  • Voor het volgen van een door Vaktherapie Nederland erkende masteropleiding in één van de vaktherapeutische disciplines mogen vanaf 1 januari 2025 175 punten opgevoerd worden i.p.v. de huidige 75 punten.
  • Verder mag een scholingsactiviteit ook volledig uit e-learning bestaan en komt de minimum ureneis voor een scholingsactiviteit te vervallen. 

Als gevolg hiervan zal voor de aanvragers van vooraf geaccrediteerde scholing en voor het zelf invoeren van niet vooraf geaccrediteerde scholing de informatie die aangeleverd moet worden aangepast worden.

Supervisie
Supervisie gevolgd tijdens een door Vaktherapie Nederland erkende masteropleiding in één van de vaktherapeutische disciplines kan opgevoerd worden onder supervisie als voldaan is aan de volgende voorwaarden: 
•    De supervisie voldoet aan de eisen van supervisie en 
•    de supervisant kan aantonen dat hij/zij gedurende het gehele supervisietraject actief was als vaktherapeut. De bewijslast hiervoor is gelijk aan de bewijslast voor het aantonen van werkervaring.

Toekennen van punten voor deelname aan onderzoek(sactiviteiten)
Punten kunnen verkregen worden voor het participeren in wetenschappelijk onderzoek (fundamenteel of toegepast) dat gerelateerd is aan de vaktherapeutische disciplines. Participatie kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld als:

  • Probleemeigenaar (betrokken bij formulering probleem- en vraagstelling onderzoek) Onderzoeker (betrokken bij opzet, coördinatie en verslaglegging van wetenschappelijk onderzoek);
  • Directe deelnemer (betrokken bij het leveren van gegevens passend bij uitvoer van bijvoorbeeld een onderzoeks- en of behandelprotocol of een landelijke databank); 
  • De vaktherapeutische professional die de interventie(s) uitvoert en direct werkt met de cliënten/deelnemers van het onderzoek. 
  • Leverancier van data voor een landelijke databank gerelateerd aan de Vaktherapie Nederland beroepsverenigingen (bv. Vakeffect (Vaktherapie Nederland), Meten is weten (NVPMT);
  • Indirecte deelnemer/ beoogde gebruiker (betrokken in klankbordcommissie, begeleidingscommissie of stuurgroep);

Voor alle details zie de website van het Kwaliteitsregister Vaktherapie


LET OP!
Alle aanpassingen in de registratie-eisen worden met terugwerkende kracht ook geldend voor de vaktherapeuten die vanaf 1 juli 2019 zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Vaktherapie en die op 1 januari 2025 nog een lopende registratieperiode hebben.

Tijdig aanvragen van herregistratie
Vanaf 3 maanden voor het verstrijken van de registratietermijn kun je je registratiedossier indienen voor herregistratie. Maak gebruik van deze ruimte om te zorgen dat je je herregistratie tijdig op orde hebt.
Om je hierbij te helpen ontvang je 1 jaar, 6 maanden en 3 maanden van te voren een geautomatiseerd bericht vanuit het Kwaliteitsregister dat je herregistratiedatum eraan komt. Negeer deze berichten niet en zorg dat je je dossier tijdig op orde hebt.

Waarom is dit van belang?

  1. Als je herregistratiedatum verstrijkt en je bent nog niet geherregistreerd dan ben je niet meer zichtbaar in het openbare register van het Kwaliteitsregister Vaktherapie.
  2. Heb je een eigen praktijk en voldoe je aan de overige eisen, dan wordt je per die datum niet meer getoond in de zoekfunctie “Zoek een vaktherapeut”.
  3. Heb je een AGB-code met de erkenning Kwaliteitsregister [discipline] dan wordt per die datum deze erkenning beëindigd. Je moet dan de erkenning opnieuw aanvragen bij Vektis. 

Dit nieuwsbericht is opgesteld en gepubliceerd door Vaktherapie Nederland op 18 februari 2025.