Kijkje in de keuken van... Manon van Leeuwen, medewerker Kwaliteitsregister Vaktherapie

10 oktober 2024

Vaktherapie Nederland: wat is dat nu eigenlijk? Wie werken er? En wat doen ze voor jou als lid? Elke maand geven we een kijkje in de keuken van Vaktherapie Nederland. Deze maand nemen we een kijkje in de keuken van Manon van Leeuwen, al sinds 2015 medewerker op het secretariaat van het Kwaliteitsregister Vaktherapie.

Wat zijn op dit moment jouw belangrijkste werkzaamheden?
De belangrijkste werkzaamheden zijn vragen beantwoorden over registratie in het Kwaliteitsregister Vaktherapie. En vragen beantwoorden of doorverwijzen van vragen over de AGB-code en de loskoppeling van het Kwaliteitsregister Vaktherapie. Hier wordt door Vaktherapie Nederland een webinar over georganiseerd op 6 november a.s. Binnenkort kan je hierover meer informatie vinden op de agenda van Vaktherapie Nederland

Waar ben jij vandaag jouw werkdag mee begonnen?
Mail beantwoorden en berichten behandelen in PE-online (de online omgeving voor de digitale registratiedossiers). Dit onder het genot van een kopje zelfgemaakte cappuccino pumpkin spice latte.


Wat heb je deze week op de planning staan?
Elke dag houd ik de mailbox bij, beantwoord ik telefoontjes en neem ik  accreditatie- en dispensatieaanvragen in behandeling. Deze week heb ik ook secretariaatsoverleg, controleer ik de ingediende registratiedossiers en heb ik een vergadering met de beoordelingscommissie.


Stel, je staat in de lift en er stapt een onbekende in waar je een praatje mee maakt. Je hebt nog 1 verdieping te gaan en diegene wil graag weten wat jouw werk inhoudt. Wat zeg je dan? 
Ik help vaktherapeuten die geregistreerd staan om de registratie zo goed mogelijk te kunnen verwerken in het digitale registratiedossier.


Wat zijn in jouw werk de belangrijkste dingen die je doet voor de leden?
Het belangrijkste is dat ik registranten praktisch op weg help met het invoeren van activiteiten in het dossier en uitleg geven over het registratiereglement. De komende tijd is het ook belangrijk om de nieuwe leden goed informeren over de loskoppeling en het belang om zowel in het register te staan geregistreerd en lid te zijn van de beroepsvereniging. 
 

Welke ontwikkelingen zie je nu je hier al langer zit?
Ik werk al ruim 9 jaar bij de FVB. Wat ik leuk vind is dat er altijd weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Een nieuwe beroepsgroep die zich aansluit of een kennisnetwerk. Verder is het fijn dat we sinds 5 jaar over zijn gegaan naar digitale dossiers in plaats van een fysieke registratiemap met certificaten en presentielijsten. Via dit systeem komen nu ook de accreditatie- en dispensatieaanvragen en registratieaanmeldingen binnen. Dat ging in het begin via allemaal aparte wegen (mail, google aanvraagformulier etc.). Ik ben blij met de digitale vooruitgang en ben benieuwd hoe AI straks zijn intrede zal doen bij ons.

Wat maakt jouw werk zo leuk? Waar ben je trots op?
Mijn werk vind ik leuk en ik ben trots wanneer ik mensen verder kan helpen en ze daar blij mee zijn. Verder zijn mijn collega’s heel belangrijk. Vooral het kunnen sparren met elkaar en de gezelligheid. Wat ook leuk is, is het contact met de commissies van het Register. We vergaderen ongeveer eens in de 6 à 8 weken. De leden van de commissie zijn ook allemaal vaktherapeuten die naast het dagelijks werk zitting hebben in een commissie. Je leert elkaar na zoveel jaar zitting hebben in een commissie wat beter kennen en je krijgt een beetje meer inzicht in het vak.
 

Hoe kijk je naar de toekomst van vaktherapie?
Ik denk dat vaktherapie zich veel verder gaat ontwikkelen en groeien en meer bekend wordt. Het register groeit gelukkig al jaren. Toen ik in 2015 begon stonden er 1500 vaktherapeuten geregistreerd en inmiddels zijn dat er al bijna 3500! Mijn werkzaamheden breiden zich uit en het wordt ook drukker. Gelukkig komt er ook versterking op het secretariaat van het Register.

Wat wens je leden toe? Wat hoop je voor de komende jaren?
Ik wens de leden toe dat vaktherapie in het reguliere zorgaanbod komt en blijft. Registratie is daarbij een belang keurmerk voor de kwaliteit van het vak.